Именници са Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара,

...
Именници са Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара,
Коментари Харесай

В събота е голям празник: Честваме Тодоровден. Десетки имат имен ден

Именници са Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея

Тодоровден е един от първите пролетни празници в националния календар, написа hera.bg.

Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Познат е още като " Конски Великден ", тъй като се чества най-много за здравето на конете.

В православния календар има общо шестима светци, носещи името Тодор, само че в националното схващане не се прави разлика сред тях и се уважава Св. Тодор в умишлен ден, който е преносим, според Великден – първата събота от поста.



Макар и не толкоз огромен светия настойник – като Св. Георги, Св. Димитър, Св. Николай, въпреки всичко Св. Тодор заема значима част от народните обичаи и е значим за всички пролетни ритуали, за промяната на зимата спролетта и обвързваното с нея изобилие.

Според националните показа на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да ревизира порастват ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, с цел да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с вярата за изобилие.

„ Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято ”

Обичаите на този ден се разпределят сред дамите и мъжете.

Централно място заемат младите булки, които стартират да се назовават невести и получават правото да месят самун в мъжовата къща.

Изпеченият от тях ритуален самун, с формата на кон или подкова, се маже с мед и по него се залепва варена царевица. Хлябът се ревизира от свекървите и от него се раздава на околните. Този обред е значим за доближаването сред снахите и свекървите и за приемането на младите булки в фамилията.

От обредния самун се поставя в яслите на конете, да са здрави и да има приплод. Докато раздават хляба на някои места в България, дамите даже подскачат и цвилят като кон, с цел да са плодовити кобилите.

Бабите стрижат за първи път след зимата децата, по тази причина на някои места се споделя „ остриган като магаре през март ”.

Младите девойки мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, с цел да са лъскави и здрави косите им като конските гриви, след това изливат водата след конете, които поемат към избраното за кушиите място.

Именно кушиите заемат централно място на Тодоровден.

Докато дамите извършват своите ритуали, мъжете се приготвят за надбягването с коне.

Мъжете стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли. На някоя просторна поляна към този момент е премерено и маркирано трасето на надбягването, цялото село се е събрало за напрегнатото представление.

След надбягването, на което печели най-бързият, следва награждаването – торба прекрасен зоб, венец, който момите са изплели и не на последно място – всеобщото почитание и самопризнание.

Конниците и спечелилият вършат почетна обиколка из село, съпроводена с благословия от стопаните. А сетне първенецът дава почерпка в своя дом.

Както му е редът, всичко приключва с хоро, в центъра на който са ездачите.

Празничната трапеза е от пита, чорба от леща, гъбена супа, картофи, варена царевица.

Именници са Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР